Malezyjska kuchnia

Kuchnia malezyjska opiera się przede wszystkim na ryżu („nasi”) oraz makaronie w dwóch wersjach: grubym podobnym do spaghetti („mee”) oraz cienkim znanym z zupek chińskich („mee hoon”). Danie może być smażone („goreng”) lub gotowane („basah”). Z mięs przeważa kurczak („ayam”), wołowina („daging”) oraz owoce morza („seafood”). Dobrym pomysłem na śniadanie jest natomiast „roti”, czyli podobny do naleśnika ciepły chlebek występujący w kilkunastu wersjach różniących się chrupkością i nadzieniem. Szczególnie polecam „roti canai” w wersji z jajkiem i serem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W Malezji bardzo widoczne są wpływy kuchni chińskiej, indyjskiej oraz indonezyjskiej. Oprócz typowo malezyjskich, smacznych i łagodnych w smaku potraw, znajdziemy tu więc cały wachlarz wypalających kubki smakowe indyjskich sosów oraz przeróżne, czasem trudne do zidentyfikowania potrawy z Chin 😉 Wpływy Indonezji są najmniej widoczne, gdyż dobrze zlewają się z natywną kuchnią Malezji. Można je jednak czasami zaobserwować chociażby w nazwach dań w menu.

W Malezji do każdej potrawy podawane są widelec i.. łyżka. Biorąc pod uwagę, że mięsa podawane są zawsze z kością (rąbane na kawałki na surowo i wrzucane w sos) – jedzenie ich widelcem i łyżką stanowi spore wyzwanie 😉

Malezyjskie specjały (galeria zdjęć)
Iwona Kaźmierczak
Iwona Kaźmierczak
Podróże kocha od dziecka. Kiedyś głównie o nich śniła, od kilku lat realizuje swoje marzenia. W wyprawach przez świat uwielbia przygody, stykanie się z nieznanym, poznawanie nowych ludzi oraz niesamowite poczucie wolności, którą daje podróżowanie. Kontakt: iwona@dokadteraz.pl

One thought on “Malezyjska kuchnia

  1. Dzięki za wpis. Byłam w Malezji i większość w/w potraw jadłam, ale nazwy zupełnie wyleciały mi z głowy, poza „roti czana” (zapamiętałam wymowę fonetyczną). Więc dzięki za przypomnienie, pozdrawiam

Dodaj komentarz